[...] grochy, fasole, soja, soczewica, pomarańcze, chleb razowy i wątroba; - cholina - żółtko jaj, wątróbka i inne podroby, chude mięso, drożdże, kiełki pszenicy, soja, zielony groszek; Witaminy te poprzez oddziaływanie na centralny układ nerwowy, łagodzą objawy lękowe, maja działanie przeciwdepresyjne i pośrednio wpływają też na zwiększenie [...]
[...] liściaste: szpinak, kalafior, brokuły, sałata, cykoria, włoska kapusta, jarmuż, liście buraka, rzepa, gorczyca, mniszek lekarski, endywia, inne warzywa i owoce: szparagi, groszek, wiśnie, suszone śliwki JAK DUŻO BETA-KAROTENU POTRZEBUJEMY? Zalecana dzienna norma spożycia na beta-karoten nie została ustalona. Jednak można przyjąć, że [...]
[...] według zasady ,, diety w zgodzie z grupą krwi " dr D’Adamo. Rośliny strączkowe są ciężkostrawne i relatywnie bogate pod względem energetycznym. Uniwersalny jest zielony groszek i młoda fasola, czerwona soczewica, mała biała fasola oraz zielona fasola ,, mungo ", ewentualnie również strączki soi. Produkty mleczne - zasadniczo ani mleko, ani [...]
Witam chciałbym przedstawić artykuł o diecie dla grupi krwi 0. Wiem że już był taki artykuł ale na podstawie ksiązki Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi" a poniżsdze informacje zostały pobrane z ksiązki tych samych autorów ale wydane dwa lata później (Gotuj zgodnie ze swoją grupą krwi). Tysiące zaświadczeń [...]
[...] kromka cienko posmarowanego pieczywa, kawa lub herbata z mlekiem. Obiad: 150 g pulpetów z cielęciny lub indyka z sosem koperkowym,1 ugotowany lub upieczony ziemniak, zielony groszek z marchewką (bez zasmażki), 1 szklanka kompotu z jabłek bez cukru lub ze słodzikiem albo soku rozcieńczonego wodą. Kolacja: 100 g wędzonej ryby (makrela, pstrąg), 1 [...]
[...] kromka cienko posmarowanego pieczywa, kawa lub herbata z mlekiem. Obiad: 150 g pulpetów z cielęciny lub indyka z sosem koperkowym,1 ugotowany lub upieczony ziemniak, zielony groszek z marchewką (bez zasmażki), 1 szklanka kompotu z jabłek bez cukru lub ze słodzikiem albo soku rozcieńczonego wodą. Kolacja: 100 g wędzonej ryby (makrela, pstrąg), 1 [...]
[...] są doskonałym źródłem karotenu, zawierającego witaminę A, podczas gdy inne mogą być bogate w witaminę c, kwas foliowy lub potas. Owoce i warzywa szczególnie fasolka i groszek także zawierają błonnik i inne substancje, które są niezbędne dla zdrowia. Zielone liściaste warzywa, owoce, fasolka i groszek są szczególnie bogate w wartościowe [...]
[...] Najwięcej tego karotenoidu znajduje się w ciemnozielonych, pomarańczowych i czerwonych owocach oraz warzywach, takich jak: marchew, dynia, szpinak, boćwina, sałata, zielony groszek, szczypior, koper, pietruszka, fasolka szparagowa, pomidory, morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze. Do karotenoidów należą również luteina i zeaksantyna - barwniki [...]
[...] osłabienia pamięci, koncentracji, rozdrażnienia i bólów głowy. Bogate w nią są: drożdże, orzechy ziemne, suszone brzoskwinie, tuńczyk, migdały, grzyby, ziarno soi, zielony groszek. Magnez bierze udział w procesie przemiany glukozy, podczas którego powstaje energia zawarta w postaci ATP-adenozynotrif osforanu, wykorzystywanego do pracy mózgu. [...]